Cum recunoaștem un hamster fericit?

Cum recunoaștem un hamster fericit?

Sprâncene ridicate și ochi dați peste cap. Așa mi-au fost întâmpinate inițiativele, sfaturile și poveștile legate de pasiunea asta de a îmi face hamsterița fericită. Și multe dintre aceste priviri crucite au venit de la oameni cu școală, oameni ok din alte puncte de vedere.

Mi s-a spus: „De ce să consumi atâta timp si bani pentru un hamster? Până la urma e un hamster, îl ții într-o cușcă, ii dai de mâncare și aia e. Am primit și mustrări chiar: „Vai dar e prea mare cușca aia pentru hamster , nu vezi ce mică e?” Sau clasicul „Doamne ferește! Ești nebună.”

Eu cred ca este vorba de mai mult decât un animal de 10 cm și de fericirea lui. De fapt cred că nici nu este vorba despre hamsteri ci despre orice lucru, ființă sau suflet de care noi suntem responsabili sau pe care îl influențăm într-un fel sau altul.
Este vorba de cat de mult îți pasă și cât de responsabil ești de ceea ce ai în viața ta, fie un copil, un câine, gunoiul pe care îl arunci, ce votezi, modul in care șofezi, ceea ce proiectezi tu în lume și cât de mult îți pasă de altceva în afară de tine.

Eu am ales să vorbesc despre hamsteri pentru ca i-am ales să facă parte din viața mea. Să nu uităm că sunt animale pe care noi le-am luat din habitatul lor natural, le-am ținut in laboratoare și care merită mai mult decât sa fie cumpărate în perechi la 20 de lei de la petshop, să fie urmărite cum își rup dinții în gratiile de metal, cum se bat până la moarte sau își mănâncă puii, cum se îmbolnăvesc și cum le scade speranța de viață pe zi ce trece.

Cum recunoaștem un hamster fericit?

Vestea proastă este că un hamster fericit este aproape imposibil de identificat. Există semne care ne pot indica faptul că hamsterul este stresat sau agitat dar nu că este fericit. Când este vorba de a arăta că sunt fericiți, hamsterii nu au aceleași reacții ca multe alte mamifere. Deciziile noastre , de exemplu sunt luate datorită emoțiilor pe care le avem. La fel fac si primatele, șobolani, șoareci dar nu și hamsterii.

Totuși atunci cum putem sa ne asigurăm ca este fericit?

Studii și rezultate

Pentru a ne asigura că hamsterul are cele mai multe șanse să fie fericit trebuie să ne asigurăm că ținem cont de studiile și de recomandările care au fost făcute în acest sens. Oamenii de știință au apelat la studii mai aprofundate și analize complexe pentru a vedea ce anume îi stresează și ce anume îi influențează în mod pozitiv.

E importantă mărimea cuștii?

Un studiu important al Universității Justus-Liebig din Germania a apelat la o metrică caracteristică a stării de sănătate și de stres : capacitatea individului de a-și regla temperatura . Studiul se bazează pe măsurarea temperaturii si a răspunsului febril în cazul unei infecții. Pe scurt, dacă un hamster are imunitatea bună și este mai sănătos, temperatura lui va fi în parametrii normali. Un hamster stresat va avea temperatura mai mare. În cadrul experimentului, hamsterii au fost infectați cu Salmonella și răspunsul febril a fost de asemenea măsurat ( în cazul unei infecții febra este semnul luptei organismului cu boala , și de asemenea un semn bun că sistemul imunitar funcționează în parametrii și e capabil de luptă ) .

Rezultatul a fost : temperatura medie de baza a scazut o dată cu creșterea mărimii cuștii , pe când răspunsul febril a crescut.
Cu cât cușca hamsterului a fost mai mare cu atât hamsterul a avut o temperatura mai mică și a dezvoltat mai repede febra pentru a lupta cu infecția. Concluzia a fost că cu cât cușca e mai mare cu atât hamsterul este mai fericit și mai sănătos iar un hamster ținut într-o cușcă mică va ajunge să aibă stres cronic.

E important ce punem în cușcă?

Termenul de „Judgement biases” reprezinta modul in care schimbarile starilor afective determină schimbări in modul in care percepem informația. De exemplu, la oameni , depresia și anxietatea determină anticiparea evenimentelor negative și interpretarea negativă a informațiilor ambiguu. Un trai fericit este asociat cu anticiparea a unor elemente pozitive si interpretari pozitive ale informatiilor ambiguu. Mai pe înțelesul tuturor, oamenii fericiți văd paharul plin iar cei depresivi pe cel gol.
Acest „Judgement biases” a fost demonstrat intr-un spectru larg de animale , facandu-se studii multiple si analize intense pentru a fi demonstrat. Asemenea teste au fost făcute și pe hamsteri în cadru unui studiu efectuat de Liverpool John Moores University pentru a observa are este răspunsul la o sarcină în funcție de condițiile în care hamsterul este ținut.

Concluzia a fost: Hamsterii care au avut un mediu îmbunătățit ( accesorii în cușcă, jucării, roată) au abordat informațiile ambiguu în mod pozitiv mult mai mult decat cei care nu le-au avut. Adică mai pe înțelesul tuturor, hamsterii în condiții care i-au stimulat au arătat un comportament optimistic , specific starilor de „fericire” , iar cei care nu au avut condiții au fost „pesimiști” , adică au arătat un comportament specific stărilor de depresie. Când condițiile au fost schimbate între ele și comportamentul s-a schimbat, demonstrând cât de important e să stimulăm mintea hamsterilor pentru fericirea lor.

Ce trebuie să facem noi?

Mulți hamsteri au fost sacrificați de-a lungul timpului , pentru diverse experimente. Unii sunt chiar acum folosiți pentru studiile de evaluare a vaccinului, imuno terapiilor și medicamentelor antivirale pentru SARS-CoV-2.
Alți hamsteri au fost sacrificați pentru experimentele menționate mai sus pentru a cunoaște îndeaproape care sunt nevoile lor și de ce au nevoie pentru a trăi fericiți.
Haideți să nu mai sacrificăm și noi alții ținându-i în condiții nepotrivite doar pentru că nu ne informăm suficient. Îi vom oferi toate condițiile propice pentru a fi fericit pentru că suntem responsabili de asta.

Mulțumim că hamsteriți responsabil!

HamsteRomania

Surse:
Syrian hamsters as a small animal model for SARS-CoV-2 infection and countermeasure development
The effect of cage size and enrichment on core temperature and febrile response of the golden hamster
Happy hamsters? Enrichment induces positive judgement bias for mildly (but not truly) ambiguous cues to reward and punishment in Mesocricetus auratus