Ghid de îngrijire înainte și după naștere

Fiți responsabili și nu experimentați înmulțirea pe animăluțe!!

În primul rând vrem sa subliniem faptul că nu încurajam sub nici o formă împerecherea hamsterilor. Pentru a împerechea doua animale trebuie să deții cunoștințe despre istoricul lor genetic pentru ca puii să nu aibă probleme de sănătate.
Din cauza înmulțirilor necorespunzătoare speranța de viață a scăzut pentru hamsteri. Hamsterii pot face foarte mulți pui foarte repede.
În cazul în care se întâmplă să primiți o femelă deja gestantă iată câteva din lucrurile pe care trebuie să le știți

Cum îmi dau seama când un hamster este gestant?

Un lucru important de știut este că perioada de gestație ( timpul din momentul in care un pui de hamster este conceput până când se naște ) este diferită de la specie la specie. Un hamster Sirian are o perioadă de gestație de 16 zile, iar pentru hamsterii pitici undeva la 18-21 de zile. Pentru hamsterii Roborovski, perioada este de 23- 30 de zile.


O data ce semenele apar, de obicei in cateva zile va avea loc si nașterea. Este important ca hamsterul să fie îngrijit corespunzator din momentul in care suspectați sau sunteți siguri că este gestantă. 

Semnele specifice

Comportament schimbat

Unii hamsteri se poarta diferit in timpul perioadei de gestatie. Ei devin mai agitați decât de obicei și încep sa își pregateasca cuibul.

Abdomenul mărit

Cel mai vizibil semn pe care îl puteți observa este faptul ca abdomenul devine mai mare. Cam în jurul zilei cu numărul 10 vor aparea semnele de gestație. Soldurile se umfla și se evidențiază o formă de pară

Accentuarea mameloanelor

Mameloanele de asemenea sunt mai accentuate in timpul perioadea de gestatie.

Cum îngrijim un hamster gestant?

În timpul perioadei de gestatie, este necesară o atenție deosebită pentru a ne asigura că femela e sănătoasă și că puii de vor naște în siguranță.
Deși, așa cum am precizat mai sus, uneori semnele gestație pot trece neobservate, sunt cateva lucruri de care va trebui sa vă îngrijiți de îndată ce aflați

Asigurați-vă ca hamsterul are o dietă bogată in proteine

Nu exagerați! Suplimentați doar dieta pe care o are în mod obisnuit cu bucațele mici pe pui piert necondimentat sau cu viermi de făină .
O data ce femela va naste puteți mări chiar suplimentul pentru că va avea nevoie pentru a alăpta.

Asigurați-vă că hamsterul are destul material curat pentru a-și pregăti cuibul

Puteți adăuga în cușcă, pe lângă așternutul obișnuit, hârtie de bucatarie albă neparfumată și curată , taiată în bucățele sau șervețele neparfumate.

Nu scoateți hamsterul din cușcă

Nu mânuiți hamsterul decât dacă este absolut necesar

Asigurați-vă că hamsterul se află într-o zona linistită a casei

Nu trebuie stresat de zgomotele din jurul cuștii

Îndepartați toate jucăriile , roțile și nisipul din cușcă

După ce se nasc puii, aceastea vor fi periculoase

Pe măsură ce ziua se apropie, hamsterul ar trebui să își fi pregatit deja cuibul pentru naștere. Nu trebuie să vă faceți griji, ea va știi ce să faca in momentul nașterii. Noi trebuie să ne asiguram doar ca are mancarea potrivită si destulă hartie pentru cuib.

Ce se întâmplă după naștere?

Hamsterii nu au nevoie de asistență in timpul nașterii.
Numarul de pui este variabil si depinde atât de specie cât și de individ în parte.
Hamsterii sirieni au de obicei în jur de 6-10 pui, pe când cei pitici au 5 sau 6.
Puii de hamster se nasc fară păr si nu au ochii dezvoltati, așa că mama ii tine protejați la ea in cuib.

Nu deranjați!

Nu atingeți niciodata puii și nu deranjati femela sau cuibul dupa naștere!

Nu umblați la cușcă

Nu deranjati cușca, ci doar puneți apă și mâncare!

Suplimenți proteinele!

Nu uitați de suplimentul de proteine pentru a ajuta mămica!

Nu interactionați in nici un fel nu puii sau mama, nu faceți nimic ce ar putea să o streseze. Femele hamster , dacă se simt stresate sau amenințate sau nu au condițiile necesare se poate sa atace sau chiar să mănânce puii.

Momente cheie din dezvoltarea puiuților

La vârsta de 8 zile

La varsta de 8 zile puii vor incepe să mănânce din mâncarea pe care o adduce mama în cuib dar și din fecalele acesteia .

Este ceva normal, nu trebuie sa vă speriați dacă vedeți acest comportament. 

Asigurați-vă că reglati sticlele de apă mai jos decât de obicei ca puii să poată ajunge la ele. E de asemenea recomandat să impraștiați ceva mancare in cușcă pentru ca puiuții să inceapă sa mănînce pe lângă cee ace le oferă mama lor Puteți sa puneti bucațele de castravete in cușcă pentru extra hidratare.

In jurul varstei de 10 zile

Puii vor incepe să iasă din cuib. Nu trebuie atinși sau deranjați.

La 14 zile

După 14 zile vor începe deja să îî dea bătăi de cap mamei așergând prin cușcă. Ochii se vor deschide undeva la 14-16 zile. De-abia dup ace își deschid ochii puteți să îi atingeți.

Când și cum putem interacționa cu mama si puii

Deși puii pot vedea de la vârsta de două săptămâni, sunt încă pre mici pentru a-și părăsi mămica. Totuși această vărstă este una iportantă in procesul de înțărcare.

La două săptămâni de la naștere ( sau puțin mai tărziu, în momentul în care încep să facă ochi) este momentrul în care puteți curăța o parte de cușcă si puteți adăuga ceva asternut proaspăt. Nu înlocuiți tot așternutul pentru veți cauza stes mamicii si puilor.
E de asemenea vârsta la care ar trebui să incepeți să îi atingeți și să îi obișnuiți puțin cu mâna dumneavoastra. Mama nu va mai avea o problemă așa mare cu asta acum iar puii vor fi mai usor de îmblanzit pe viitor. Fiți foarte grijulii deoarece puii sunt extrem de sensibili dar și foarte agili si rapizi.
Puteți să îi țineți în mână de câteva ori pe zi. E important să le suplimentați hrana cu mancare de bebeluși ( varianta de la HIPP legume și orez cu carne de pui ) sau cu bucățele de pui fiert necondimentat.

Când separăm puii de mama?

Când puii au între 28 de zile aceștia sunt gata să părăsească cuibul și trebuie separați pe sexe. Puii de hamster pitic se pot separa in grupuri pe genuri ( fetele intr-o cuscă si baietii intr-o cușcă ) până când își vor găsi stăpîni. Fiți cu ochii in patru si fiți pregatiți in cazul în care se ceartă pentru că vor trebui separate. Pentru hamsterii sirieni, cel mai sigur este ca aceștia să fie separate fiecare în cușca lui
Tot din momentul separării puteți să le puneți roata in cușcă.

Când dăm puii spre adopție?

Hamsterii pot pleca la noi familii o data ce au ajuns la varsta de 6 saptamani. Când îi dați spre adopție asigurați-vă că vor avea condițiile necesare și puteți să includeți mâncare cu care e obișnuit și niște așternut din cușca lui pentru a micșora stresul.

Referințe :
Strong Brew Hamstery SBH’s Crash Course on Hamster Pregnancy https://strongbrew.ca/crashcoursepregnancy
The Hamster House
https://thehamsterhouse.com/hamster-info/breeding-hamsters/what-is-the-hamster-gestation-period/